Inalta tensiune

Transportul energiei prin linii de înaltă tensiune în curent continuu, spre deosebire de modul de transport foarte răspândit utilizând linii de înaltă tensiune în curent alternativ, este un procedeu de transport al energiei electrice în curent continuu sub o tensiune de 100-1000kV.

electroconat-inalta-tensiuneDin punct de vedere al cheltuielilor cu investiţii, în cazul curentului continuu staţiile sunt mai costisitoare decât cele din curent alternativ, pe când liniile mult mai ieftine. Deoarece cheltuielile cu liniile sunt proporţionale cu distanţa, rezultă că peste o aumită lungime liniile de înaltă tensiune în curent continuu devin mai rentabile decât cele în curent alternativ. Această limită se situează la cca 30km în cazul cablurilor maritime şi cca 500km la cele aeriene.

Posibilitatea controlării parametrilor curentului din circuitele de comutaţie, a conectării reţelelor nesincronizate, precum şi a utilizării eficiente în transmiterea energiei prin cabluri submarine, duce adesea la utilizarea liniilor de înaltă tensiune în curent continuu la graniţa dintre ţări pentru transfer de energie. Parcuri de generatoare eoline din largul mărilor necesită deasemenea cabluri submarine turbinele lor fiind nesincronizate. Costurile scăzute ale iniilor de înaltă tensiune în curent continuu prezintă avantaje la legături între comunităţi situate la mare distanţă.


Medie tensiune

electroconat-medie-tensiunePrin intermediul acestor echipamente se realizeaza distributia eficienta a energiei electrice pe intinderi mari. De asemenea, se realizeaza alimentarea cu energie electrica a marilor consumatori individuali.

Sunt extreme de intalnite si folosite in sistemul energetic, atat pe partea de producere a energiei electrice, cat si pe partea de distributie, puncte de conexiune si puncte de alimentare precum si in retelele industriale sau de mari consumatori individuali.

Cerintele energetice ale oraselor si a zonelor intens populate sunt in continua crestere. Sistemele de distributie sunt din ce in ce mai mari. Adesea, estimarile energetice prin cablurile MT, intr-o parte a orasului nu mai sunt suportabile din cauza cerintelor energetice mari. De aceea este necesar sa se prevada sisteme de transformare capabile sa conecteze capacitatile de transport de inalta tensiune la cele de medie tensiune.


Joasa tensiune

Echipamentele electrice de joasa tensiune se construiesc pentru tensiuni nominale ce nu depasesc 1000 V curent alternativ, 1200 V curent continuu. Se folosesc nu numai in centrale si statii electrice, ci si in industrie si sectorul casnic pe scara foarte larga.

electroconat-joasa-tensiuneClasificarea materialelor si echipamentelor electrice de joasa tensiune se poate face dupa mai multe criterii : dupa felul curentului, dupa tensiunea nominala, dupa curentul nominal, dupa numarul de poli etc. Dupa felul curentului sunt de curent alternativ sau de curent continuu, cele de curent alternativ fiind de curent alternativ monofazat sau de curent alternativ trifazat.

Tensiunile nominale standardizate sub 1000V curent alternativ si 1200V curent continuu sunt : in curent alternativ – 24, 48,127,220,380,660,1000V, iar in curent continuu – 24,48,125,400,800, 1200V. Curentii nominali standardizati sunt :3,6,10,16, 32,40 ,63,80,100,160 , 200 ,315 ,400, 630,1600, 2000, 2500 si 3150 A. Pentru secundarul transformatoarelor de masura este standardizat curentul de 5 A.

Aparatele de joasa tensiune se construiesc monopolare, bipolare, tripolare si tetrapolare. Primele doua variante sunt destinate pentru a functiona in curent alternativ monofazat sau curent continuu. Variantele tri- si tetrapolare se construiesc pentru a functiona in curentul alternativ trifazat.